lauantai 5. syyskuuta 2015

Millainen koti kanille


Tässä blogissa ei ole ennen paljon mielipidepostauksia nähty, mutta nyt asiaan tulee muutos, sillä seuraavien viikkojen aikana teillä on mahdollisuus päästä lukemaan mielepidepostauksia eri aiheista! Olemmme päättäneet isomman kanibloggaajaporukan kanssa tehdä sarjan erilaisia kaneihin liittyviä mielipidetekstejä. Tämä postaus oli sarjan kolmas. Laitan linkin jokaiseen tulevaan postaukseen, sitä mukaa kun ne julkaistaan.

3. Millainen koti kanille?

On varmasti paljon sellaisia tapauksia, kun pienet lapset haluavat suloisen ja helpon lemmikin. Usein kanit ovat niitä, joilla lapset ns. harjoittelevat lemmikin hoitoa. Minun mielestä tämä on ihan ok, jos varsinainen vastuu on kuitenkin aikuisella. Kanit eivät ole pelkkiä häkissä kököttäviä ja sivusta ihailtavia otuksia. Ei! Myös kanit tarvitsevat paljon aikaa ja huomiota, niinkuin esimerkiksi koirat.

Kania ottaessa täytyy jo tarkasti miettiä omaa tulevaisuuttaan ja tietää pystyykö sitä lemmikkiä oikeasti hoitamaan loppuun asti. Kania ei voi ottaa vain lastenleluksi, joka lopulta työnnetäänkin vain sivuun kun kiinnostus loppuu. Joko lapsen tulee olla jo sen verran vanha, että se osaa itse ottaa vastuun lemmikistään tai vanhemman on oltava mukana loppuun asti ja huolehdittava että kani ei jää vain nurkkaan pyörimään. Siitä on huolehdittava ja sille on annettava paljon aikaa. Vaikka kani vaikuttaa helpota ja vaivattomalta lemmikiltä, sitä se ei ole.

Millainen on sitten hyvä koti kanille?  Ennen kun kani muuttaa uuteen kotiin, olisi hyvä että paikat ovat valmiina sille. Yleensä kanit asuvat häkeissä, mutta täytyy muistaa, ettei kani kuitenkaan ole pelkästään häkkieläin. Ne tarvitsevat liikuntaa joka päivä ja etenkin jos häkkinä toimii suht pieni tehdäshäkki, niin kanin on hyvä päästä jaloittelemaan joka päivä ainakin vähäksi aikaa. Jos sinulla ei kuitenkaan joka päivä ole aikaa tällaiseen, niin kannattaa valita isompi häkki. Kanin olisi hyvä päästä loikkaamaan häkin jokaiseen suuntaan ainakin 3 kertaa.
Meillä kotona häkkeinä toimii itse kompostiaidoista tehdyt häkit (n.170x150cm) ja niiden lisäksi ulkona on yksi isompi ja yksi vähän pienempi tarha, joissa kanit vuorottelavat päivittäin.

Niinkuin jo aiemmin sanoin, kanit tarvitsevat myös aikaa ja huomiota. Jos kani elää yksinään ja sitä hoidetaan ehkä kerran päivässä, siitä tulee todella epäsosiaalinen. Se muuttuu araksi, eikä tykkää olla ihmisen lähellä. Siksi heti poikasena on hyvä touhuta kanin kanssa paljon, jotta se tottuu sinuun. Sillä ei ole väliä millä tavalla vietät aikaa kanisi kanssa. Ehkä opetat sille temppuja, leikit sen kanssa tai ehkä haluat vaan makailla ja rapsutella ystävääsi, mutta tärkeintä on että kani ei missään vaihessa unohdu ja jää yksin.

Kanin ottoa on hyvä harkita usempaan kertaan. Aivan kuin koiraakin. Vaikka kani on ehkä helpompi hoitoinen eläin kuin koira, niin samalla tavalla sitäkin kuuluu hoitaa. Ei kaniakaan voi otta noin vain ajattelematta yhtään, miten sitä kuuluu hoitaa tai minkä verran se todellisuudessa sinulta aikaa vie. Muitakaa siis, että vaikka kanit ovat paljon pienempiä kuin useimmat koirat ja vaikuttavat ne sitten kuinka vaatimattomilta vain, niin niidenkin elämä on yhtä arvokas kuin muidenkin eläinten. Samalla tavalla niilläkin otuksilla on tunteet, eivätkä ne ole pelkkiä koristeita!

Tuntuu että tästä postauksesta jäi monet tärkeät asiat puuttumaan, mutta ensimmäinen mielipide postaus täässä blogissa, enkä oikein tiedä miten tätä kuuluisi rakentaa. Toivotaan että sisältö liittyi nyt edes jotenkin tähän aiheeseen ja että tästä mahdollisesti on apua jollekin :-D.










1 kommentti: